April 2014

De tijd vliegt, en eigenlijk was het allang weer tijd voor een nieuw update over het Bonito Project. Hij rijdt nog niet, maar dat zal waarschijnlijk niemand verbazen. De afgelopen maanden heb ik redelijk wat freubel en frunnik avonden gehad in loods, waar ik veel dingen wilde doen aan de Bonito maar uiteindelijk weinig van terecht kwam. Even iemand anders helpen, de Citroën AX die ook af en toe om aandacht vraagt, gereedschap ordenen. Je kent het misschien wel… In iedergeval vind ik het altijd wel lekker om een beetje te rommelen in de loods. Gelukkig gebeurde er ook vaak nuttige dingen als Romy kwam meehelpen.

Zo hebben vorige week de motor aan de versnellingsbak opgehangen:

Motor aan bak

Hier gingen de maanden en weken ervoor natuurlijk nog wat klusjes aan vooraf. De mensen waarvan het blok hebben overgenomen zeiden dat ze de krukaskeerring recent nog hadden vervangen. En dat ik dat dus nu niet hoefde te doen. Eigenwijs dat ik ben toch het vliegwiel er afgehaald. Op de foto misschien niet heel goed te zien, maar deze was echt niet nieuw. Helemaal hard geworden…

Oude krukaskeering

Ik ben blij dat ik het toch nog gecontroleerd heb en vervangen voor een nieuwe.  Bij zo,n project als dit moet je gewoon alles langslopen. Anders heb je de kans dat je straks voor iets kleins wat je nu hebt overgeslagen, het later toch nog moet losmaken en vervangen + alle extra moeite die er bij komt kijken. Ook meteen een nieuwe vliegwielmoer gemonteerd, waarvan ik leerde dat daar nog een prise-as lager in zit die je eigenlijk altijd moet vervangen als je een nieuwe een nieuwe koppeling monteert.

Vliegwiel met nieuwe vliegwielmoer

Ondertussen stond het chassis nog steeds niet op eigen wielen, daarvoor moesten de trommels nog gemonteerd worden. Op een rustige zondag samen met Romy de achteremmen in elkaar gezet en de trommels gemonteerd. Ik hoop dat het allemaal goed zit, het is toch allemaal net wat anders dan bij de AX.

Achterrem links

 

Ok, dat zit allemaal, trommels gemonteerd, wielen eronder. Toen kwam het moment om hem te laten zakken op de wielen. Krik er onderuit gehaald; “Hmmmm” zeiden we tegelijk. “Hij staat wel heel erg hoog” aldus Romy, “Mja, hij zakt nog wel wat met de motor erop” zeg ik nog terwijl ik mezelf eigenlijk al niet geloof. Na verder onderzoek bleek inderdaad dat we klein foutje gemaakt hadden, we hadden de achteras verhoogd ipv verlaagd. Zuchtend en steunend een hoop weer los moeten halen om hem dan toch echt te verlagen.. Uiteindelijk gelukt, hij staat misschien nu wel erg laag. Maargoed, we weten nu hoe het moet. 🙂

Afstand chassis en bumpstop

Aanzicht vanaf de voorkant

Nu de motor er dus ook op zit kunnen nu weer verder met wat kleine dingetjes, zoals de schakelpook, pedalen, gaskabel, handrem etc… Volgende keer weer meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.